top of page
  • Skribentens bildLogistified

Logistik är runt omkring oss

Logistiken finns runt omkring oss i vårt vardagliga liv utan att vi tänker på det.


I vilken del av hemmet kan man hitta mest “logistik”?

Vi vill tro att det är i hemmets hjärta man finner detta: Köket.


I köket finns det mycket användarvänligt. Vi gör ofta likadant och vi gör rätt per automatik. ”Ryggmärgsbeteende”, precis som man vill ha det i logistiken.


Vi tar sju exempel från köket:


  • Organisera: Besticklådan är fantastisk på så sätt att var sak har sin plats. Tydligheten gör att det knappt går att lägga fel.


  • Yt-nyttjande: Alla hyllor och lådor är inte lika stora eftersom alla artiklar, verktyg heller inte är lika stora, högre fyllnadsgrad på ”samma” yta.


  • Frekvens: Artiklar som används mest ska stå nära/lättillgängligt. Bostongurkan som används två gånger per år ska inte ha bästa platsen i kylskåpet.


  • Sortering: I diskmaskinen tex. Det är ganska uppenbart var tallrikar och glas ska vara. Den sanna logistikern sorterar redan i bestickstället knivar och gafflar var för sig så man slipper det när man plockar ur den rena maskinen.


  • Placering: Kastruller placeras nära spisen, kaffekoppar nära kaffekokaren.


  • Inkurans: För stora lager, för mycket mat eller produkter kostar både plats och leder ibland även till svinn.


  • Process: Fler som tillagar maten i köket? Dela upp jobbet i ett flöde istället för att alla gör alla moment. Specialiseringen ger expertis och mindre avbrott.


Alla dessa exempel bidrar till enklare hantering som tillsammans innebär mindre hanteringstid i diverse moment. Du får ej glömma att upprätthålla och ständigt utvecklas. Under sommar och vinter använder vi olika artiklar och verktyg i köket som kräver nyare/bättre eller sämre placering. Glöm inte att rensa bort saker som inte använts

(slow movers).


Sammanfattningsvis

Hela denna texten går att koppla till logistiken själv. Att tänka logistiskt bidrar till mycket, även i vardagslivet.


 
119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page