top of page
  • Skribentens bildLogistified

Vad är en balanserad logistikenhet och hur upprätthåller du den?

Logistiken måste sätta högre krav och anpassas mer för att bli ett konkurrensmedel. Det finns flera sätt att trimma upp en logistikenhet, men att börja anpassa den och ställa krav är ett måste i sammanhanget. Annars finns det risk för att din enhet kommer ur fas, det läget vill du inte hamna i.


Ett bolag som mår bra har en balanserad logistikenhet där nyckelpersonerna är villiga att kommunicera med övriga avdelningar på bolaget. Kommunikationen ska ligga på en nivå där man samarbetar, utmanar och kravställer.


Exempel:

Inleverans mot inköp. Inköp mot inleverans. Man finner många gånger hellre fel på varandra än att styra upp situationen.


Vanliga scenarion:


  • Varför kommer inte leveransen det datumet som var estimerat?

  • EAN-koderna blir felmärkta minst 3 gånger i månaden på just denna leverantören!

  • Vår nyckelleverantör skickar felmärkta följesedlar varje vecka!


Dessa är vardagliga problem som ofta grämer personalen, vilket är slöseri med energi. Energi som hade kunnat gått till att utveckla diverse avdelning mer. Kanske går inte alla problem att lösa, men en prestigelös dialog kommer leda till förbättringar. Man får inte glömma bort att alla i bolaget sitter i samma båt, också ett fint tillfälle att utbilda varandra.


Hur upprätthåller du en balanserad och slagkraftig logistikenhet?


  • Fokus på en sak, hoppa inte okontrollerat mellan nya idéer eller projekt. Det minskar kraften i genomförandet.

  • Arbeta hårt och ha kvar fokus på uppgiften länge.

  • Avsluta projektet som påbörjats samt följa upp projektet.

  • Kommunikationsförmåga.


Tre av punkterna är nyckelpunkter inom “Grit”.


Grit är en speciell blandning av passion och uthållighet som just lager och logistik kräver. Man får inte ge sig, utan alltid producera på en jämn nivå. Griten är extra viktigt i manuella lager kontra i ett automatiserat lager där automationen blir ett stödhjul i sammanhanget.


En jämförelse kan dras till träning:

Den individen som har hållit på längst med konditionsträning vet vad den ska utveckla ifrån. Likadant gäller utvecklingen av en logistikenhet. Fokus på rätt projekt, implementera, och följ upp projektet.
78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page