Logistified

29 apr 20191 min.

Vad är Logistik?

Vad är egentligen logistik? Logistik finns med oss hela tiden, i nästan allt det vi gör dagligen. Det handlar om att göra saker rätt, men framförallt att göra rätt saker, i rätt ordning. En orienterare kan springa fort men är kartan dålig eller orienteraren läser den slarvigt är risken stor att han springer i fel riktning.

Hemma är besticklådan en mycket fin logistisk-lösning som minimerar onödig tid till att leta. I bilen kör vi närmaste sträckan till det resmålet vi ska till för att spara tid. I matbutiken går vi gärna inte och ställer oss i kassan som har längst kö. Som sagt, logistik finns i många olika sammanhang och är något du sysslar med varje dag, vare sig du tänker på det eller ej.

Benämning av logistik (CsCMP, 2010):

Logistik är planering, implementering, styrning och kontroll av effektivitet i materialflöde och tillhörande administrativt flöde, från materialförsörjning till leverans i syfte att minimera kostnader och maximera kundservicen. Logistikens mål är att uppnå en kostnadseffektiv leveransservice dvs. ge den service kunden vill ha, till så låga logistikkostnader som möjligt.



    2140
    1